Üdvözöljük a

Az EP megszavazta Grúzia vízummentességét | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az EP megszavazta Grúzia vízummentességét

Szerző: Buda Csilla

Az EP által elfogadott új jogszabály értelmében a grúz állampolgárok 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak a schengeni övezetben.

A jogszabályt a Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia. A vízummentesség a vízum-felfüggesztési mechanizmussal egy napon lép életbe; ennek értelmében biztonsági okokból, vagy nagy migrációs nyomás esetén a tagállamok átmenetileg felfüggeszthetik egy ország vízummentességét.

Az 553 szavazattal 66 ellenében 28 tartózkodás mellet elfogadott törvény értelmében a biometrikus útlevéllel rendelkező grúz állampolgárok egy 180 napos időszak alatt 90 napot tölthetnek a schengeni övezetben üzleti, turisztikai, családlátogatási vagy egyéb céllal, de munkát nem vállalhatnak.

 

Tbiliszi teljesített mindent feltételt a vízummentességhez, de a feltételek jövőbeli teljesülését a Bizottság alaposan ellenőrzi, különös tekintettel a szervezett bűnözés elleni harcra - olvasható a szövegben.

 

A vízummentesség a schengeni övezet 22 uniós tagállamára (a rendszernek nem tagja Íroszág, az Egyesült Királyság, Horvátország, Románia, Bulgária és Ciprus), valamint Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra terjed ki.

 

Következő lépések

 

Amikor a Tanács jóváhagyja, Grúzia átkerül a vízumköteles országok listájáról a vízummentességet élvező országok listájára, a változás pedig megjelenik az EU Hivatalos Lapjában. A vízummentesség az EP által decemberben elfogadott vízum-felfüggesztési mechanizmussal egy napon lép életbe.

 

Forrás: Európai Parlament