Üdvözöljük a

Csökkentenék a brüsszeli bürokráciát | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Csökkentenék a brüsszeli bürokráciát

2017. július 12.

A túlbonyolított pénzfelhasználási szabályok drasztikus leegyszerűsítését javasolja az Európai Bizottságnak a 2020-at követő kohéziós politikában a testület által felkért szakértőkből álló csoport. Még kevesebb bürokrácia nyomná azoknak az országoknak a vállát, amelyeknél a legkevesebb a visszaélés a források felhasználása során.

A kohéziós politika nagyfokú egyszerűsítését ajánlja az Európai Bizottságnak a 2020 utáni időszakra egy magas rangú szakértők által készített jelentés, amit kedden mutattak be Brüsszelben – adta hírül a Bruxonfo portál.

A jelentés szerzői tarthatatlannak tartják azt a jelenlegi gyakorlatot, amelyben több mint 600 oldalnyi rendelet és 5000 oldalas kísérő iránymutatás szabja meg a felzárkóztatási források felhasználásának kereteit. A Siim Kallas korábbi észt bizottsági alelnök által vezetett szakértői csoport a jelenlegi szabályok nagy részének eltörlését vagy radikális csökkentését javasolja az Európai Bizottságnak.

A szakértők a kohéziós politika Brüsszelben történő központosítása helyett a jelenlegi osztott modell fenntartását javasolják, ami azt jelenti, hogy a Bizottság hagyja jüvá a programokat, de azok végrehajtásáért 100 százalékban a tagállamok és a régiók a felelősek.

Kallasék a különböző uniós alapokra és eszközökre érvényes állami támogatási, közbeszerzési és költségvisszatérítési szabályokat is harmonizálnák, hogy megkönnyítsék a támogatások kedvezményezettjeinek, hogy ugyanahhoz a projekthez egyszerre több forrásért is pályázhassanak.

A jelentés szerint az EU-szintű szabályokat lényegében a stratégiai beruházási prioritásokra és a pénzköltési elvekre lehetne leszűkíteni.

Az uniós alapokat pedig a már meglévő tagállami közigazgatási mechanizmusokon keresztül folyósítanák, és az utólagos bizottsági auditmunkát is jelentősen korlátoznák. A Bizottság előzetesen megállapodna a tagállamokkal a megcélzott strukturális reformokról és konkrét eredményekről, amelyek ha teljesülnének, megnyitnák az utat a kifizetések előtt.

 

Részletek: http://bruxinfo.hu/cikk/20170711-teljesen-lebutitanak-a-kohezios-politikat.html