Üdvözöljük a

Innoválni közpénzből? | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Innoválni közpénzből?

Szerző: Vathy Szonja

Sok országban, köztük Magyarországon is jelentős pályázati források érhetők el a kkv-k számára innovatív ötleteik megvalósításához. 

Egy a vállalkozások, szakértők, tanácsadók bevonásával készített nemzetközi IMP3rove felmérés rávilágított, hogy az ilyen típusú támogatások hatásait tekintve szükség lenne a javulásra.

Habár a kkv-k több mint 70%-a jelezte, hogy jelentős innovációs eredményeket ért el támogatásoknak köszönhetően, mégis csupán 11%-uk említette, hogy ez közfinanszírozás nélkül nem valósult volna meg. Ez azt jelzi, hogy az innovációs politika nem azokat a vállalkozásokat célozza, akiknek valóban szükségük lenne a támogatásokra – legalábbis a megkérdezettek között.

A döntéshozók 70%-a jelölte meg legfontosabb prioritásként a kkv innovációk piacosításának támogatását. Ugyanakkor kevésbé érzik úgy, hogy az aktuális innovációs politika ezt ténylegesen megvalósítja. Helyette sokkal inkább a foglalkoztatási mutatók javítását helyezi előtérbe.

Hogyan lehetnének az innovációs politikák eredményesebbek, miközben választ adnak a piac kudarcaira? Először is szükség van arra, hogy a kkv-k ismerjék innovációs képességüket és fejlesszék azt. Másodszor a vállalkozásokat támogató szakembereknek is bővíteni kell az innováció menedzsmenttel kapcsolatos tudásukat. Egy olyan támogatási politika, ami ezeket segítené elő sikeresebben támogatná a vállalkozásokat az innovációk megvalósításában.