Üdvözöljük a

Miért van szükségünk energiahatékony épületekre? | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Miért van szükségünk energiahatékony épületekre?

Szerző: Vathy Szonja | 2016. április 13.

Az Európai Unió vezetői 2007-ben azt a célt tűzték ki, hogy 2020-ig 20%-kal csökkentik a közösség éves energiafogyasztását. Ennek is köszönhető, hogy középpontba kerültek az új, környezetbarát technológiák, az alacsony szén-dioxid-kibocsátás, a környezet védelme, az üzleti környezet javítása, különösen a kkv-k számára, valamint a fogyasztók támogatása annak érdekében, hogy környezettudatos döntéseket hozzanak.

 

Az Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb kihívás napjainkban az, hogy gondoskodjon megfizethető és biztonságos energiaellátásról. Ennek a kihívásnak csak úgy tudunk eleget tenni, ha a megújuló energiaforrásokarányát20%-raemeljük, azenergiahatékonyságot 20%-kal javítjuk. Az uniós tagállamok saját maguk döntik el, hogy mely energiaforrások kifejlesztésére összpontosítanak, de nem hagyhatják számításon kívül a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos uniós célokat. Az unió költségvetésével és saját pénzügyi intézményeivel segíteni tudja a tagállamokat energiahatékonysági terveik finanszírozásában. A 2014 és 2020 közötti időszakban jelenős uniós források (23 milliárd euró csak az uniós strukturális alapokból) állnak rendelkezésre az energiahatékonyság terén megvalósítandó beruházások előmozdítására.

Magyarország számos intézkedést hozott az energiahatékonyság növelésére. Többek között épületenergetikai tanúsítási rendszert hozott létre, amely egyszersmind ajánlásokkal is szolgál az energiahatékonyság fokozására. A fogyasztók az energetikai tanúsítványok alapján képet kaphatnak arról, milyen energiaszámlára számíthatnak, ennek köszönhetően pedig összehasonlíthatják a különböző ingatlanajánlatokat, és kedvezőbb bérleti díjat alkudhatnak ki.