Üdvözöljük a

Változik az e-aláírás és a széles sávú szolgáltatások szabályozása | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Változik az e-aláírás és a széles sávú szolgáltatások szabályozása

Szerző: Buda Csilla

Július elsejével változik a kék számok, az e-aláírás és a széles sávú szolgáltatások szabályozása. A kék számokat tíz év után, a jövő év végével megszünteti a hírközlési hatóság.

Péntektől az eddigi kék számok a jövő év végéig még ingyenesen hívható zöld számként használhatók. Új kék számot január közepétől már nem lehetett igényelni, a díjváltozás után pedig a meglévőkre kiadott engedélyeket a hatóság 2017. december 31-ével végleg visszavonja.

A kék számokat 1997-ben azért vezették be, hogy az akkori, zömmel vezetékes telefont használók a számot az ország bármely pontjáról ugyanannyiért, a helyi hívás díjáért hívhassák. A helyi és a távhívás díjkülönbözetét a hívott fél fizette, ám a mobiltelefonálás elterjedésével a helyi hívás fogalma értelmét vesztette, a kék számok hívásáért a szolgáltatók különböző díjakat számláztak, és gyakran ezeknek a számoknak a hívása többe került, mint bármely más belföldi hívás. Ezzel viszont a szolgáltatás éppen a lényegét, a kedvezményes díjazást vesztette el, így az NMHH a megszüntetés mellett döntött.

Forrás: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleménye