Üdvözöljük a

A nyári szezon kihívásai: kevés munkaerő, sok vendég | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A nyári szezon kihívásai: kevés munkaerő, sok vendég

Szerző: Vathy Szonja | 2018. június 27.

A meleggel együtt beköszöntött a nyári szezon is, mely az iskolai szünet kezdetével komoly kihívások elé állíthatja a turizmussal, vendéglátással foglalkozó cégeket. 

Mind amellett, hogy ez az időszak az egyik legjövedelmezőbb, a munkaerőhiány szinte minden vállalkozás esetében komoly problémát jelent. Arról, hogy miként készülnek és mit várnak az idei nyártól, milyen eszközökkel próbálják bevonzani a vendégeket és hogyan boldogulnak a munkavállalók, - vagy bizonyos esetekben - képzett munkaerő nélkül az idegenforgalommal, vendéglátással foglalkozó, helyi cégek vezetőit kérdeztük meg.  

 

Dr. Szabó Tibor, polgármester, Martonvásár

A Martonvásárra látogatók június végétől már felfedezhetik a történeti kerttervezők által újonnan kialakított 2 hektáros Brunszvik-kertet, amely a Brunszvik-kastély előtti kertrészletből és a korábbi templomkertből lett létrehozva. Ennek hatására mostantól bárki ingyenesen megcsodálhatja a Brunszvik-kastélyt, ősszel pedig az egyedülálló Agroverzum Tudományos Élményközpont is megnyitja kapuit a kastélyparkban.

A nyári időszakban a Beethoven Emlékmúzeum és az Óvodamúzeum is a megszokott nyitvatartási rend szerint várja a látogatókat. Szeretném megjegyezni, hogy mindkét tárlat jelentősen ki fog bővülni 2019-es év folyamán.

Városunk egyik legjelentősebb visszatérő eseményévé fejlődött Beethoven-emlékkoncert sorozat idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. A kerek évforduló alkalmából a Nemzeti Filharmonikusok ismét különleges koncertsorozatot adnak a Brunszvik-kastélyparkban található tavacska közepén lévő kis szigeten. A három hétvégét felölelő rendezvénysorozatot egy egész napos színes záró esemény koronázza meg július 28-án, amelyen a Nemzeti Énekkar, a Grazioso Kamarazenekar és Kolonits Klára művésznő is muzsikálni fog az idilli környezetben.

Természetesen az oroszországi labdarúgó világbajnokság egyetlen percéről sem maradnak le a városunkba látogatók, ugyanis a Postakocsi étterem hűs kerthelyiségében kivetítő várja a foci szerelmeseit.

További érdekesség, hogy év eleje óta minden hónap második szombat délelőttjén immár nem csak termelői vásárt, hanem bolhapiacozást is rendez önkormányzatunk Martonvásár főterén.

Az idei nyár martonvásári fő attrakciója természetesen az V. Magyar Népdal Napja hétvégéje lesz. Szeptember 14-én, pénteken, a Magna Cum Laude zenekar fogja ráhangolni látogatóinkat a martonvásári minifesztiválra. Az idei családbarát rendezvényen a szervezők a visegrádi négyek kulturális egységének bemutatását is célul tűzték ki, így a neves magyar előadókon kívül (Palya Bea, Berecz András, Harcsa Veronika stb.) többek között fellép még Iva Bittová világhírű cseh-morva hegedűművész, a szlovákiai Michal Nova és zenekara, illetve a Teatr Klinika Lalek lengyel óriásbábos utcaszínház is. Idén is táncházakkal is készülnek, melyek garantáltan ideális mátkafogó helyszínek lesznek a fiatalok számára. A zenén és a táncon kívül a gasztronómia, a színház és a népi divatbemutatók világába is elkalauzoljuk majd a szeptember 15-16-án városunkba látogatókat.

 

Nagy Roland, ügyvezető, Nagy Rol-And Kft., Gémeskút étterem (Sukoró)

Megújult és ráncfelvarráson esett át étlapunk, melynek összeállításakor odafigyeltünk, hogy a glutén- és laktózérzékeny vendégeink is megtalálják a megfelelő ételt. Igyekszünk kedvezni a kisgyermekkel érkező vendégeink számára is, külön babakonyhával – ahol pelenkázási lehetőség is biztosított – várjuk őket. Amennyire energiánk engedi, növeljük szolgáltatásunk színvonalát.  Terveink közt szerepel egy új, modern játszótér megvalósítása, ahol a gyermekek élvezhetik a szabadságot és a játék örömét.

A vendégcsalogatás terén én jobban hiszek abban, ha egyik vendégünk a másiknak elmondja, mit és hogyan tapasztalt. Én úgy gondolom, hogy érdekünk és ügyünk egy: a „VENDÉG”. Vendégcsalogatásra a mostani kornak megfelelő, különböző portálokon hirdetünk, étel fotókkal kedveskedünk vendégeinknek, de leginkább a szájhagyomány útján terjedő „reklámozásban” hiszek.  

Rendezvények-lakodalmak szervezésekor kedvező csomagvariációkat kínálunk, számos étel- és italcsomaggal szolgálunk. Igyekszünk minden igényt kielégíteni, legyen szó kicsi, vagy nagy rendezvényről, vagy csak álomról. Amit tudunk, megvalósítunk.

A munkaerőhiány számunkra is problémát jelent, igény lenne szakképzett munkaerőre. Jelenleg szinte minden pozícióba keresnénk embert, egész éves munkára. Nem egyszerű a csapatunkba bekerülni, a kollégáim elfogultak és jó csapatot alkotnak, kiállnak egymásért.

 

Lévai Ferenc, vezérigazgató, Aranyponty Zrt., Aranyponty Halász Csárda

Az idei évre is folyamatos fejlődéssel számolunk. Az új fejlesztéseink az alábbiakban alakulnak: új gyermekjátszótér építése, szabadtéri fürdőmedence kialakítása, illetve hétvégi svédasztalos menüztetés. Az idei évben az esküvői foglalások száma növekedett, ajánlati csomagjaink őket vonzották jobban a már bejáratott gyerektáborok és céges rendezvények mellett. Sajnos a szakképzett munkaerő fluktuációja elég nagy, jelenleg is takarító munkakörbe keresünk dolgozókat.

 

Möllmann Eszter, Fogadó az Öreg Préshez, Hétkúti Wellnes, Mór

Sok akciós csomagajánlattal készülünk mindkét szállodában, melyek színes programokat is tartalmaznak. Szeretnénk több határon túli pihenős vendéget idén (osztrák, szlovák például). Emellett egyre több az üzleti jellegű nagyobb rendezvényünk, mely növekedésének nagyon örülünk, és reméljük, ez csak tovább gyarapodik a nyári szezonban is.

Új marketingfogásunk, hogy a honlapon és a közösségi médiában megjelentetünk szezonális kisvideókat, 30 mp és 1 perc között, hiszen a tanulmányok is kimutatják, hogy az ember egyre vizuálisabb. A nyári szezonra például az ebben az időszakban kihasználható előnyeinket forgattuk le a filmben.

Öreg Prés Éttermünkben szezonális ajánlatokkal készülünk, és családi vagy egyéb rendezvényekre személyesen értékesítjük a kívánt menüajánlatot. Ez nagyon széles választékot kínál a vendégnek, mely minden bizonnyal segíti az értékesítést.

A szakképzett munkaerő ebben az időszakban általában kritikus, sokan mennek külföldre. A fluktuáció megnő. A tanulókkal sikerül átvészelnünk ezt az időszakot, és azért szerencsére akad még jól képzett, szakmaszerető ember, akit, ha nem is egyszerű „levadászni”, végül sikerült alkalmazni, így idén is a csapat teljes létszámmal indul neki a turisztikai szezonnak.

 

Ring Ferenc, ügyvezető, Ring Catering Kft.

A cégünk családi vállalkozásként, már harminc éve üzemelteti a belvárosban a „Kapualj” fagylaltozót. Minden évben készülünk a turista szezonra, de a mi szintünkön úgy érzékeljük, hogy a turisták nem jönnek, a városunk nem kiemelt célpont a turisták számára. A nyári hónapok kifejezetten gyengék. Munkaerő nincs, se szakképzett, se képzetlen. A feladatot a munkára jelentkező diákokkal oldjuk meg. 

 

Madarász Viktor, kereskedelmi igazgató, Korona Zrt. (a második oldalon nincs fotója)

A Korona Zrt. boltjai az idei nyáron a szokásosnál is több akcióval várják a vásárlókat. Érdemes figyelni üzleteink Facebook oldalát, mivel bizonyos kuponos akcióink elsősorban ezeken keresztül érhetők el. A nyári szezonban mindig sok olyan ember is eljut a belvárosba a méltán népszerű rendezvények miatt, akik amúgy ritkán járnak erre, így igyekszünk őket is megszólítani, vásárlásra buzdítani. Összességében a tavalyihoz hasonló, eseménydús és forgalmas nyárra számítunk.

 

Kulcsár Szilvia, főigazgató, Székesfehérvári Szakképzési Centrum

A pályaválasztók körében igen népszerűek a vendéglátáshoz kapcsolódó szakmák, ezt a jelentkezők létszáma is tükrözi. A tanulókat nemcsak a szakma szeretete, hanem az is vonzza, hogy egyre nagyobb a munkaerő-piaci kereslet ezeken a területeken.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrumban a vendéglátáshoz kapcsolódó képzések területén a végzett tanulók létszáma az alábbiak szerint alakult: a 2016/2017-es tanévben 22 cukrász, 16 szakács, 13 pincér és 17 vendéglátásszervező-vendéglős tanuló végzett.

A 2017/2018-as tanévben 11 cukrász, 15 szakács, 18 pincér, 8 vendéglátó eladó, 19 vendéglátásszervező-vendéglős és 18 vendéglátásszervező diák került ki az iskola padjaiból.

A 2018/2019-es tanévre a vendéglátás szakirányra 489 tanuló jelentkezett, ebből 200 cukrász, 89 pincér, 83 szakács és 117 fő vendéglátásszervező.

A szakmában maradók, illetve a szakmát elhagyók arányára vonatkozóan jelenleg nem rendelkezünk hiteles információkkal. Folyamatban van annak a rendszernek a kidolgozása, amellyel pontosan nyomon tudjuk követni végzős tanulóink további életútját.