Üdvözöljük a

Amit a gázenergiáról tudni érdemes | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Amit a gázenergiáról tudni érdemes

Szerző: Vathy Szonja | 2018. december 12.

Biztosan állíthatjuk, hogy ma gázenergia nélkül az ország gazdasága működésképtelen lenne.

- A magyar energia mixben a gázenergia részaránya a legnagyobb minden más energiahordozó közül. Összehasonlításul primer energiában a gáz 45 százalék, míg a paksi atomenergia 12 százalék. Biztosan állíthatjuk, hogy ma gázenergia nélkül az ország gazdasága működésképtelen lenne. – kezdte Nagy István energetikai szakember, a Nagy és Társa Kft. kereskedelmi igazgatója.

- Változás az elmúlt évekhez képest, hogy 2018-tól egyetlen lakossági gázszolgáltató működik Magyarországon – folytatta a szakember –, a Nemzeti Közművek (NK), amely 3,4 millió ügyfelet szolgál ki. Bár a világpiaci ármozgások az utóbbi két évben kedvezőek voltak a gázenergia tekintetében ez a folyamat nem hozott további árcsökkenést 2017-2018-ban. Az E-on hálózati területen az alapdíj nettó 9.192 Ft/év, az NKM gázár pedig 1.200 m3-ig nettó 78,5 Ft, efelett nettó 91,6 Ft/m3.

A vállalkozások esetén nemcsak az egységárakban van különbség. Megjelenik a kapacitás díj is, ami a rendelkezésre álló teljesítmény után Ft/kWh/h szerint fizetendő, mely akkor is kifizetendő, ha az adott időszakban egyáltalán nem vételez gázenergiát a fogyasztó. Egységára a nagyobb teljesítmények felé haladóan enyhén növekvő. 20 m3/h alatt nincs, efelett a sarokpontok és váltások 100 és 500 m3/h-nál vannak. Ennek értékei megyénkben E-on területen 928, 1040, 1043 Ft/kWh/h.

Következik ebből annak fontossága, hogy jól meg tudjuk becsülni a szükséges legnagyobb teljesítményigényünket és ennek megfelelő értékű gázfogyasztás mérőt terveztessünk be. Ez a tervekben és megvalósításban ritkán van alulbecsülve. Sokkal gyakoribb eset az, amikor indokolatlanul túl van méretezve és ekkor minden hónapban feleslegesen költünk pénzt olyan tartalékra, amit soha nem veszünk igénybe. Ez az eset jó eredeti tervezés esetén is előáll olyankor, ha az épület fűtési igénye utólagos hőszigetelés miatt csökken, vagy a fűtési rendszerben, illetve a technológiában energiahatékonysági intézkedésekkel elérjük a szükséges legnagyobb teljesítmény csökkenését. Nagyobb telephelyeken lehetséges a nagyfogyasztók „intelligens” hálózatba kötése is úgy, hogy a legnagyobb előforduló teljesítményt oly formán korlátozzuk alacsony értékre, hogy kizárjuk bizonyos nagyfogyasztók egyidejű üzemét, ütemezve ezeket.

A számlákban további megjelenő költségelem az elosztási forgalmi díj, mértékegysége Ft/MWh, ami a felhasznált energiamennyiséggel arányos. Ennek egységára a nagyobb energiamennyiség felé haladva erőteljesen csökken, ugyanazoknál a sarokpontoknál; megyénkben: 1.318,71, 103,48, 83,08 és 70,91 Ft/MWh.

A számlákban még jövedéki adó és ÁFA jelentkezik, mint az állami költségvetésbe befolyó további költségelemek.

Magát a gázenergiát lehet a helyi hálózati szolgáltatótól, vagy szabad versenypiacról vásárolni. Nagyfogyasztóknál érdemes ezt megversenyeztetni. Mintegy húsz kereskedő szerepel a piacon, a pár fontosabb szereplő a következő: ELMŰ-ÉMÁSZ Kft, E.ON Energiaszolgáltató Kft, MVM Partner Zrt, JAS Budapest Zrt, CYEB Energiakereskedő Kft, NKM Földgázszolgáltató Zrt., Cross-Inergy Zrt, E2 Hungary Energiakereskedő és Szolgáltató Kft. Árajánlat kérésre sokoldalas szerződés tervezetet küldenek mellékletekkel. Ezek alaposan átolvasása, értelmezése, az adatok táblázatokba szedett megfontolt összehasonlítása jól felfogott pénzügyi érdekünk.

Éves 1.000 GJ felette érdemes kétkörös pályáztatást tartani és ezt a második fordulót célszerűbb külső szakértőre bízni.