Üdvözöljük a

Az energiaszolgáltatásról – közérthetően | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az energiaszolgáltatásról – közérthetően

Szerző: Vathy Szonja | 2018. október 17.

A hazai energiapolitikáról, energiaszolgáltatásról, vállalati- és lakossági energiavételi lehetőségekről ritkán készül közérthető, használható információs anyag. A Gazdasági Kalauz Nagy István energetikai szakember, a Nagy és Társa Kft. kereskedelmi igazgatója közreműködésével hiánypótló cikket készített a témában.

Ma Magyarországon az energiaszolgáltatás leggyakoribb formái a gáz, villamosáram valamint hőenergia, közlekedésben és az ipar egyes ágazataiban kőolaj és származékai. Első háromnál a sorrend mennyiségi is.

Míg a gáz- és villamosenergia-szolgáltatásban jellemzően országos-, részben regionális, addig a hőszolgáltatásban lokális szereplők vannak. A hőszolgáltatás az adott településen lévő erőműből, vagy hő-központokból főként önkormányzati, vagy magán-tulajdonú vállalkozások biztosítják. A gáz és villamos energia szolgáltatásnak vannak közös jellemvonásai.

Mindkettőnél a teljes hálózati rendszer mindössze pár piaci szereplő tulajdonában van. A jogi szabályozás jelentősen elkülönül a lakossági illetve az egyéb (legfőképpen vállalkozási, közületi, stb.) fogyasztókra vonatkozó előírásokban. A lakossági fogyasztók (családi házak, társasházakban lévő lakások) törvényben rögzített, a szabad piaci egységáraknál alacsonyabb mértékű és egyéb szerződéses és eljárási feltételekben is előnyöket biztosító szabályozást élveznek a többi fogyasztóhoz viszonyítva. A szolgáltatóknak ezt a fogyasztói kört tűrniük és ugyanakkor kötelezően ki is kell szolgálniuk.

 

A hálózathasználati díjat a hálózat tulajdonosait illeti, ők is szedik be, használják fel, de ezen díjakban átfolyik rajtuk a költségvetést megillető, ezen tevékenységekre rakódó adók is. Az árak itt szabottak a nem lakossági szektor esetén is, de vannak mindkét csoportban választási lehetőségek, amelyek jelentősen befolyásolják a fizetett, jellemzően állandó havi díjakat.

Valamennyi ezzel összefüggő folyamatot felügyeletére - amelyek közül a legfontosabbak a hálózathasználat és energiakereskedelem - a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal jogosult, mint önálló szabályozó hatóság. A törvényi feltételek között az előírások alkalmazásáért és betartatásáért az eszközrendszert ő fejleszti ki és a működés ellenőrzését is végzi.

A hálózati szereplőknél említettel ellentétesen, a szolgáltatott energiát – akár gáz, akár villamos energia tekintetében - sokszereplős liberalizált piacról vásárolhatják a felhasználók. A lakossági fogyasztóknál a kedvező rögzített árak miatt, ennek jelenleg nincs sok értelme, de a többi fogyasztó akkor jár jól, ha több energiaszolgáltató árait és szolgáltatási feltételeit összehasonlítva választja ki a számára leginkább kedvezőt. A piac állandóan változik, ezért jellemzően egy, ritkábban két éves vásárlások jellemzőek. Vannak közepes és nagyvállalkozások aki ezt önállóan megteszik, de a legtöbb nagyfogyasztó, a kiadás súlyára való tekintettel ennek bonyolítását a dolog összetettségére és a piac alapos ismeretét igénylő szakmai részletek tudásának szükségessége miatt inkább külső szakértőre bízza. Ennek igénybevétele is pénzbe kerül, de jellemzően ezen szekértő cégek sikerdíjas konstrukcióiban dolgoznak, így megéri az energia vásárlónak.

Számos fontos sajátossága, lehetősége és buktatója van a beszerzésnek. Most például villamos energiából jelenleg több mint 50%-os feláron lehet csak áramot vásárolni az idei áprilisi árhoz képest.

Legközelebb a villamos energia szolgáltatás igénybevétel költségeit, az összetevők mértékét és a bennük rejlő lehetőségeket tekintjük át.