Üdvözöljük a

Cégeket kérdeztünk: szabadságolás a hazai munkaerőpiacon | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cégeket kérdeztünk: szabadságolás a hazai munkaerőpiacon

Szerző: Vathy Szonja | 2018. augusztus 29.

Cégvezetőket kérdeztünk arról, hogyan hidalják át a szabadságolási időszakot, mi a protokoll, ha szabadságról van szó, egy háziorvos pedig a rekreáció fontosságáról nyilatkozott. 

A témával a Gazdasági Kalauz augusztusi számában foglalkozunk: Gazdasági Kalauz

Macher Endréné, elnök-vezérigazgató, Macher Zrt.

Évtizedek óta évente két alkalommal cégünknél leállás van, a nyári időszakban és a karácsonyi ünnepek alatt. Ezt a megrendelőinkkel és a munkatársainkkal is minden évben a tervezés időszakában egyeztetjük.

A vevőkiszolgálás ugyanolyan fontos számunkra, mint a munkavállalóink elégedettsége. A megrendelések pontos tervezése, a gyártás ütemezése, összevetve a munkatársak szabadság igényeivel a nyári időszakban megalapozza a zökkenőmentes, folyamatos termelést. Meghatározza a szabadságok tervezését a július végi egyhetes leállás. Nem kötelezően, de a pihenés érdekében preferáljuk, hogy a szabadságok kivétele ezt a hetet megelőzően, vagy közvetlen utána történjen. A termelés tervezése is ezzel összhangban történik.

Cégünk egyműszakos munkarendje a régióban egyedi, ezért a családos, kisgyermekes munkavállalók számára a munka-élet egyensúly megteremtése végett nagyon kedvelt. Ez hozza magával, hogy a szabadságaikat a nyári hónapokra tervezik.

Minden szervezeti egység már a nyár előtt elkezdi az egyeztetést, első körben egymás között, hogy a helyettesítések megoldottak legyenek, majd a tervezés a cég egészére vonatkozóan összehangolásra kerül.  A folyamatos termelést biztosítja cégünknél a megrendelések heti tervezése, kompetenciák alapján, személyre bontottan.

Az Mt. szabályaitól eltérve, munkavállalók igényeit figyelembe véve, minden munkavállalóval a 14 nap egybefüggő szabadságok kivételének módjáról megállapodunk. A szabadságolási ütemterv, a munkavállalóval történő egyeztetés alapján kerül meghatározásra, valamint a szabadság hossza is. 

Szabadságolások esetén egyidejűleg jelenik meg nálunk a tervezés és a rugalmasság. A hosszabb szabadságok a tervszerűség jegyében kerülnek kiadásra, figyelembe véve a vevői igényeket, a termelés ütemezését, minimum 15 nappal a szabadság megkezdése előtt kérjük a munkavállalókat az igények jelzésére. 

A munkatársak részéről jelentkezhetnek egyedi igények és rendkívüli élethelyzetek, amikor egy vagy pár napos szabadságra van szükségük, ekkor jelenik meg részünkről az a rugalmasság, hogy akár telefonon jelzett szabadságigényt is elfogadunk. Fontos, hogy ebben az esetben a rendelkezésre álló kapacitás 5%-át ne haladják meg ezek az esetek, és a termelés átszervezésével biztosítjuk a folyamatos gyártást.

 

Pap László, cégvezető, Alba-Zöchling Kft.

Társaságunk a szolgáltatásai zavartalanságának biztosítása érdekében a szabadságolásokat tervszerűen oldja meg. Minden év elején munkatársaink tudomására hozzuk, hogy az adott évben hány nap szabadságuk van. A törvényi előírást figyelembe véve felkérjük kollégáinkat, hogy időarányosan tervezzék meg az éves szabadságaikat.  Készítünk egy éves szabadság nyilvántartást, melybe mindenki beírja a szabadságainak tervezett időpontját. Ezt az illetékes területi vezetők ellenőrzik, és összehangolják a munkatársaikkal.

Mivel szolgáltatást nyújtunk, társaságunknál nincs nyári leállás. Minden munkanapon megbízóink rendelkezésére kell állnunk. Természetesen a mi esetünkben is a nyári szabadságolás megoldása a nehezebb. Könnyebbé teszi a tervezést megbízóink nyári leállása, amit a munkatársaink szabadságának engedélyezésekor figyelembe is veszünk. A nyári hónapokban a forgalmunk csökken, így lehetőség van arra, hogy kisebb létszámmal, helyettesítésekkel végezzük a munkáinkat.

A szabadságolásra vonatkozó törvényben foglaltakkal annyiban élünk, hogy elvárjuk munkatársainktól, időarányosan vegyék ki szabadságukat: áprilisig/ májusig összes szabadságuk egyharmadát, és az utolsó negyedévre se maradjon több napjuk az egyharmadnál. Ennél szigorúbb elvárásunk nincs munkatársainkkal szemben.

A "hosszú", maximum kéthetes szabadságok időpontjának bejelentését március/április hónapig elvárjuk kollégáinktól. Néhány napos szabadság kivételére is van lehetőségük, erről egy-két héttel a szabadság megkezdése előtt egyeztetniük kell az érintetteknek területi vezetőikkel és a kollégáikkal. Nincs írásba foglalva, korlátozva a szabadnapok száma, de két hétnél hosszabb szabadság kivételére a munkamegosztás miatt nincs lehetőség. Ezzel mindenki tisztában is van a munkamegosztás miatt nincs lehetőség. Ezzel mindenki tisztában is van.

 

Kis Éva, ügyvezető, Karsai Alba Kft.

Cégünknél, ami tervszerű, az a nyári-, ill. a téli leállás. Ezt igyekszünk hónapokkal korábban jelezni a munkatársak felé, hogy a programjaikat ehhez tudják igazítani.

A termelésünket úgy szervezzük, hogy minden partnerünk tudjon kalkulálni a nyári leállásunkkal. Időben kiértesítjük őket, leállás előtt egy hónappal megismételjük a kiértesítést, véletlenül sem szeretnénk a partnereinket bajban hagyni. A nyári leállás, az egyben kiadott 2 hét pihenő elegendőnek szokott bizonyulni.

Munkavállalóink szabadságigényét tekintve, örülünk, ha időben, min.1 héttel korábban tudunk arról, ha valamely munkatársunk szabadságra készül, így fel tudunk készülni az esetleges helyettesítésre. De bármikor történhet olyan váratlan esemény, ami miatt nem megoldható a korai jelzés. Az esetek nagy százalékában el szoktuk fogadni a később bejelentett igényeket is.

 

Látos István, HR igazgató, DENSO Magyarország Kft.

Minden év utolsó negyedévében kiadjuk a következő évre vonatkozó munkanaptárunkat munkatársaink, vevőink és beszállítóink számára. Ebben rögzítjük a tervezett nyári és téli leállást. A nyári leállás egybefüggő 2 hét, a téli leállás pedig a karácsony és újév közötti időszak, így összesen maximum 13 munkanapot határoz meg a vállalat szabadságként.

A folyamatos termelést tehát nyáron is és télen is megszakítjuk egy tervezett leállással, aminek pontos dátumát a legfőbb vevőink hasonló leállásához próbáljuk igazítani. Ez azért nem olyan egyszerű feladat, mert több vevőnk van és különböző időpontokban van a tervezett leállásuk. A nyári leállásra egyébként a termelő vállalatok nagy részének szüksége van, mert az év folyamán nagy terheléssel működő gépek, berendezések karbantartását csak így lehet megoldani.

Az éves szabadságtervezéssel próbáljuk enyhíteni a nyári szabadságolás kérdését és minden nyáron alkalmazunk diákokat is, akik nem csak az adminisztratív területen, hanem a termelésben is részben pótolják a szabadságon lévő munkatársakat.

A törvényes szabadság-bejelentési határidők betartatására törekszünk (vagyis legalább 15 nappal előtte, maximum két részletben és nem több, mint 7 napot lehet igényelni), de nagyon sok esetben a munkavállaló javára eltérünk, ha az a működésünket nem zavarja.

 

Gotthárd Imre, ügyvezető, GIGA 2003 Kft.

Két évvel ezelőtt vezettük be a kéthetes nyári leállást, július-augusztus hónapban. Az elhatározás azért született, mert a dolgozók többsége nyáron vette ki szabadsága nagy részét, tervezetlenül, rendszertelenül. A termelésben és a szállításban is kisebb fennakadásokat okozva, hogy nem tudtunk előre gondoskodni a munkaerő helyettesítésről, a vevőink igényeinek maximálisan kielégítése mellett. A nyári leállás bevezetése már az első évben meghozta a hasznát.  A dolgozók sokkal jobban tudják időzíteni a szabadságukat, így mi is sokkal jobban tudunk számolni, tervezni.

A szabadság megtervezésére nagy hangsúlyt fektetünk, amire a munkaerőhiány miatt is szükség van. A munkavállalók megtartása érdekében, nagyfokú rugalmasságra van szükség a cég részéről is. Emellett vevőinket is időben tájékoztatjuk a nyári leállásról, így ők is előre tudnak kalkulálni a megrendeléseikkel.

Minden év elején kihelyezzük a szabadságtervezőt, melyben mindenki meg tudja tervezni és vezetni a saját szabadságait. Próbáljuk úgy betartatni a szabadságterveket, hogy a dolgozókat arra sarkalljuk, hogy időarányosan vegyék ki a szabadságnapjaikat.

 

Kristóf Péter, ügyvezető, Galaktika Kft.

Cégünknél a kezdetek óta törekedtünk a szabadságok tervszerű és optimális kiadására. A nyári, egy vagy kéthetes leállásunk megvalósulása mindenki számára folyamatos odafigyelést, szervezést igénylő feladat. Raktárkészletünket feltöltjük egy megadott szintre, mely a termelési szünet alatt is képes a vevői rendeléseket biztonságosan kiszolgálni.  

A nyári leállás a munkavállalók szempontjából is biztos szervezést tesz lehetővé.  

A szabadságigény tekintetében a lehetőségekhez mérten mindig is próbáltunk a közös állásponton alapuló megegyezéseket kötni a munkavállalóinkkal.  Ha megbeszéljük a lehetőségeket, hosszútávon sokkal többre megyünk, mintha mi mondanánk meg azt, hogy ki mikor menjen el szabadságra.

 

Möllmann Eszter, Fogadó az Öreg Préshez Kft.

A nyári szezon számunkra létfontosságú, nincsen leállás. A szabadságolások zökkenőmentesen zajlanak, mert tervszerűen, szekciók szerint táblázatba írják a munkavállalók a kéréseiket, melyet a munkáltató figyelemmel kísér és megvalósít. Nem jellemző, hogy a munkáltató meghatározza a szabadnapok kiadását a kollégáknál, de néha előfordul. Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a kért szabadnapok kiadását, a munkavállaló 15 nappal előtte bejelenti szabadságolási szándékát, és egyszerre maximum 10 napot vehet ki. Fennakadást nem okoz, a pihenés mindenkinek jár, és mi szívesen alkalmazunk diákokat vagy gyakornokokat, akik örülnek, mert szeretnének pénzt keresni a nyáron, beletanulni a vendéglátásba. Ez pedig nekünk is segítség, hisz így nincs emberhiány. Ezen felül a kollégák is kisegítik egymást-elvégre egy hajóban evezünk!

 

Puska József, EUDEAL-Plusz Kft.

Cégünk építőipari szolgáltatásokat végez. Tekintve ennek szezonális jellegét, a nyári hónapok a legideálisabbak az építési tevékenységek végzésére. Ennek okán cégünknél nincs nyári leállásra lehetőség. A nyári egybefüggő szabadságokat kollegáink május végéig jelzik, ami általában egy hét egybefüggően. Egyéb szabadságokat 3 nappal előre jelzik. A szabadság és szabadnapok kivételét mindig egyeztetjük kollegáinkkal. Az esetlegesen felgyülemlő szabadnapok letöltését a karácsonyi leállás idejére prognosztizáljuk. December közepe-vége körül, az újév első munkanapjáig jellemzően cégünk termelőtevékenységet nem folytat, ilyenkor pihenjük ki a munkaév fáradalmait.

 

dr. Kovács Andrea, üzemorvos, háziorvos 

Kiemelten fontos a rekreáció, azt tartanám ideálisnak, ha a dolgozó emberek negyedévente egyhetes szabadságra tudnának menni. Pihenés hiányában túlterhelődünk, megjelenik a stressz az életünkben, amely további problémákat generál.

Ám nem csupán a hosszútávú rekreáció fontos, hangsúlyt kellene fektetni a rövidtávú, napi pihenésre is. Ugyanilyen fontos szerepe van az életünkben a mindennapi mozgásnak. El sem tudjuk képzelni, hogy mennyire rossz hatással van szervezetünkre az állandó ülés, a mozgásszegény életforma.

Az egészségügyi, vagy lelki problémák csak úgy fognak megszűnni, ha érdemben teszünk is ellenük. Éljünk stresszmentesen, pihenjünk kellő időt és iktassuk be életünkbe a napi, rendszeres mozgást.

 

Budapest Bank, sajtóosztály 

A szabadság összehangolt, és teljes körű kiadása érdekében a szervezeti egységek vezetői éves szabadságolási tervet készítenek a várható munkafeladatok és ütemezés, valamint a munkavállalók igényeinek figyelembevételével. A szabadság terv megléte azért javasolt, mert könnyíti a vezetőknek a munka tervezését.  A szabadság terv kezelése minden munkatársa vonatkozóan elektronikusan történik a munkaidő nyilvántartó rendszerben.

Vezetői felelősség a saját területén a folyamatos működés biztosítása, nincs nyáron sem bankszünet.

A legtöbb munkavállaló a nyári hónapokban szeretné kivenni szabadnapjai nagy részét.

A nagy munkavállalói létszámra tekintettel a nyári hónapokban történő szabadságigényekben van egy spontán eloszlás, de a vezető felelőssége, hogy sem a nyári időszakban, sem ütemezett feladatokban, projektekben vagy normál ügymenetben ne legyen fennakadás

Mennyivel előbb kell bejelenteni, és maximum hány nap szabadságot vehetnek ki egyszerre a munkavállalók? Területe válogatja, a tervezhetőség érdekében minél előbb az elektronikus munkaidő nyilvántartóban is rögzíteni kell a szabadságot.

Maximum szabály nincs, de minden aktív munkavállaló, aki legalább 20 nap szabadságra jogosult az adott naptári évben, köteles legalább egyszer egybefüggően legalább 10 munkanapot kivenni. Ennek megtörténte a munkavállaló és a vezető közös felelőssége. Ezen időszak alatt a levelező rendszerek kivételével a banki rendszerek elérése tilos. Rendkívüli helyzet esetén – a munkavállaló által kezdeményezett - távollét megszakításához a munkavállaló vezetőjének írásos jóváhagyása szükséges.