Üdvözöljük a

Már igényelhető a kedvezményes és kiszámítható NHP fix hitel | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Már igényelhető a kedvezményes és kiszámítható NHP fix hitel

Szerző: Vathy Szonja | 2019. január 16.

Komoly lendületet adtak a kkv-piacnak az elmúlt években a Növekedési Hitelprogram (NHP) korábbi szakaszai. A legújabb konstrukció már az OTP Businessnél is elérhető max. 2,5 százalékos hiteldíjjal. 

Kulcskérdés a vállalkozások számára, hogy miből finanszírozhatják jövőbeni elképzeléseiket és beruházásaikat. A külső források bevonása sok esetben az egyetlen jó megoldás, a vállalati hitelek egyértelműen hozzájárulhatnak a cégek jövedelmezőségének és termelékenységének javításához. A válságot követő évekre azonban nagyon beszűkült a hitelezési piac, amin részben a Növekedési Hitelprogram tudott érdemben változtatni. A csaknem ötéves programban kiemelt helyen szerepelt a fejlesztési-, építési-, valamint bővítési beruházások finanszírozása. Emellett a forgóeszköz-hitelek és az uniós támogatásokat előfinanszírozó konstrukciók voltak a legnépszerűbbek.

 

A program első szakaszában, részint a kedvező feltételek miatt a kkv-knak kihelyezett valamennyi hitel 40 százaléka a kedvezményes jegybanki forrásból származott. Később ez az arány jelentősen csökkent, mivel a feltételeket némileg módosították, ám egyes szektorokban, mint az agrárium, a szállítmányozás, a raktározás és a feldolgozóipar, továbbra is népszerű maradt a konstrukció.

 

A legtöbb szerződést a kereskedelem, az agrárium és a feldolgozóipar területén működő cégek kötötték, összesen 932 milliárd forint értékben. Mindez a teljes szerződésállomány kétharmada volt. A tipikus NHP-s vállalkozás 50 főnél kevesebb alkalmazottal működött, árbevétele pedig 10 és 500 millió forint között volt. Ez az átlagosnál valamivel nagyobb cégeket jelent, de azért jól látszik, hogy a kisebbek is megtalálták a számításukat. A hitelprogram teljesítette a célját, hiszen sikerült felpörgetnie a vállalati hitelezést, ráadásul a hitelt igénylő cégek jelentős arányban mutattak ki növekedést. A kedvezményes kölcsön lehetőségével élő vállalkozások 75-80 százaléka, a jegybank adatai alapján, legalább ötszázalékos bővülést produkált három év alatt, tehát a GDP bővüléséhez hasonló növekedést ért el a cégek háromnegyede. A társaságok kétharmada még ennél is jelentősebb mértékű növekedésre volt képes. Emellett az NHP-t igénybe vevő vállalkozások körében valamelyest nőtt a foglalkoztatottak száma is.

 

Azt is érdemes hangsúlyozni, hogy míg a piaci hitelek több mint felét budapesti vállalkozások vették fel, addig az NHP-ben a fővárosi cégek aránya csak 36 százalék volt. Vagyis a vidéki székhelyű cégek számára is igazán hasznos volt a program.

 

A Magyar Nemzeti Bank tavaly ismét meghirdette a kedvezményes hitelprogramot, így idén január elejétől elindult az NHP Fix, amelynek hosszú lejáratú és a futamidő alatt rögzített kamatozású hitele is jó ugródeszkát jelenthet a kkv-k számára. Az OTP Businesstől kedvező és fix kamatozás mellett, maximum 1 milliárd forintig igényelhető konstrukciók kiszámítható kondíciókkal és kamatokkal, komoly lehetőséget nyújthatnak a fejlesztést vagy beruházást tervező társaságok számára. A termék kamata mindössze évi másfél százalék, emellett a hitelhez évi egy százalék kezelési költség kapcsolódik.

 

A várakozások szerint a hosszú lejáratú hitel lehetőséget teremt jelentősebb beruházások és fejlesztések végrehajtására. A hitel csak beruházásra vehető igénybe és kevés kivételtől eltekintve csak saját tevékenységhez kapcsolódhat, bérbeadási szándékú építésre vagy fejlesztésre nem.

 

Forrás: OTP