Üdvözöljük a

Megjelentek az új kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer első pályázatai | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megjelentek az új kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer első pályázatai

Szerző: Erdősné Sz. Zsuzsa | 2019. április 5.

Összességében nagyobb keretösszeget, rugalmasabb forrásfelhasználást és csökkenő adminisztrációt jelent a pályázóknak a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok megújuló struktúrája. Az új konstrukciók közül elsőként az OTKA kutatói kiválósági pályázatok felhívásait írta ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, mondta el Birkner Zoltán, a hivatal elnöke. 

Az egyéni kutatókat, kutatócsoportokat célzó OTKA pályázati konstrukciók alapelvei, illetve elbírálásuk folyamata megfelel az előző évek hasonló pályázattípusainak. Ugyanakkor sok olyan változtatás lépett életbe, amelynek célja, hogy a támogatásokat rugalmasabban lehessen felhasználni, és az adminisztratív terhek csökkenjenek.


A tapasztalt kutatók, illetve az általuk vezetett kutatócsoportok az OTKA kutatási témapályázati felhívás keretében pályázhatnak támogatásra az 5,8 milliárd forint keretösszegből.

Ez a program magában foglalja a sok éves múltra visszatekintő úgynevezett K típusú pályázatokat, továbbá a kétoldalú magyar-osztrák (ANN) vagy magyar-szlovén (SNN) kutatói együttműködésben megvalósított projektekre igényelhető támogatásokat.

A kutatói életpályájuk elején álló tehetséges kutatók számára kétféle pályázati lehetőség - posztdoktori (PD) és fiatal kutatói (FK) - nyílik meg, összesen 4 milliárd forint keretösszeggel. 
Jelentős változás a korábbi évekhez képest, hogy - a kutatói életpálya szakaszokhoz igazodva - nem az életkor számít, hanem a doktori fokozat megszerzése óta eltelt idő. Ez a posztdoktori (PD típusú) pályázatok estében legfeljebb 5 év, míg a fiatal kutatók (FK típusú) pályázatoknál 12 év. 

 

Az elnök kiemelte: a pályázatokkal kapcsolatos pozitív változások a már futó pályázatok esetében is érvényesítésre kerülnek, így a jelenlegi OTKA-kedvezményezettek is hatékonyabban tudják kutatási forrásaikat felhasználni tudományos céljaik elérése érdekében.