Üdvözöljük a

Online számla rendszer – júliustól már éles! | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Online számla rendszer – júliustól már éles!

Szerző: Vathy Szonja | 2018. június 27.

2018. július 1-jétől kötelező a számlázó programok online bekötése az adóhivatalhoz. A számlát kiállító vállalkozónál az adatszolgáltatást a program automatikusan végzi el, ez a vállalkozónak semmilyen plusz munkát nem jelent. 

„Az online számlázás a csalárd cégek kiszűrésével nemcsak a tisztességes vállalkozókat védi, hanem jelentősen csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit is. Július 1-jétől a legalább 100 ezer forintot elérő áfa összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni az adóhivatal felé. A kézi számlák adatait is továbbítani kell, de mivel ezt a műveletet értelemszerűen nem egy program végzi el, érdemes az érintetteknek átállni a kézzel kiállított számla helyett a számlázó program használatára. Ha a kézi számlában szereplő áfa összege legalább félmillió forint, akkor legkésőbb a kiállítás utáni napon, ha ennél kevesebb az áfa összege, akkor pedig a számla kiállításától számított öt napon belül kell az adatokat rögzíteni az adózónak egy erre a célra létrehozott weboldalon. A kormány a vállalkozóknak ingyen biztosítja a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű online számlázó programját, amely az adatszolgáltatáson túl számos speciális szolgáltatást is nyújt használóinak. A saját fejlesztésű online számlázó program egy olyan speciális és egyedülálló szolgáltatás, amelyet jellemzően a kis- és középvállalkozások tudnak majd használni.” – mondta Menyhárt Róbert igazgató (Nemzeti Adó- és Vámhivatal Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága). 

Menyhárt Róbert hozzátette, a NAV programjának elmaradhatatlan kelléke a szakszerű segítségnyújtás, amely a program használata mellett a számlázási szabályokra vonatkozó tájékoztatásra is kiterjed. Az online számlázás bevezetése a bürokrácia-csökkentésben is jelentős előrelépést jelent. A számla kiállítójánál ugyanis kiváltja az értékesítésekről szóló belföldi összesítő jelentést, sőt a vállalkozások adatszolgáltatással érintett számlái is lekérdezhetőek lesznek. Az online számlázás teremti meg az áfa bevallások adóhivatali kiajánlásának a jövőbeni lehetőségét.

A megfelelő adatszolgáltatás részleteiről minden információ fellelhető a NAV Online Számla aloldalán. Részletek, tesztelési lehetőség, műszaki leírások magyarul, angolul és németül: https:// onlineszámla-test.nav.gov.hu.