Üdvözöljük a

Szakképzési Díj elismerések | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakképzési Díj elismerések

Szerző: Buda Csilla | 2019. március 8.

Átadták a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által alapított Szakképzési Díj elismeréseket március 7-én Budapesten.

A díjátadó ünnepségen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hangsúlyozta, a magyar társadalom továbblépési lehetőségként tekint a szakképzésre, amelyet érdemes fejleszteni. A szakképzés fejlesztésében pedig fő vezérlő elvként a gazdaság igényeit kellene követni.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára rámutatott arra, hogy a magyar munkaerőpiacot a munkaerő iránti kereslet jellemzi, a gazdaság számára fontos szakképzett munkaerőből kezd hiány lenni. A tárca a szakképzés fejlesztését a partnerekkel közösen végzi – tette hozzá.

Klaus Dieter Streicher, Németország budapesti követe az innováció és a szakképzés fontosságát hangsúlyozta. Rámutatott arra, hogy a magyar gazdaság növekedéséhez szükséges a jó szakember, a duális képzés erősítésével lehet a versenyképességet biztosítani.

Dale A. Martin, a DUIHK elnöke a díjátadó ünnepségen kiemelte, hogy a német kamara megalakulása óta központi kérdésként kezeli a szakképzést, Németországban eredményorientált interaktív szakképzés folyik, amely megalapozott elméleti és gyakorlati ismereteket közvetít, hogy fiatalok megfeleljenek a folyamatos kihívásoknak, sikeresek legyenek szakmai életükben.

Kásler Péter, a DUIHK szakképzési alelnöke elmondta, hogy az alapító tagok a kamara szabályzatában kiemelt feladatként rögzítették a szakképzést.

A Szakképzési Díj pályázat egyre ismertebb, a 2018/2019. évi kiírásra 28 pályázó nyújtott be projektet, és egyre inkább erősödik az iskolák érdeklődése az elismerés iránt – mondta az alelnök.

MOTIVÁCIÓ kategóriában a díjat a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája kapta a „Bánkirobot Team – személyre szabott tehetséggondozás a jövő innovációs szakembereiért” pályázatáért.

KOOPERÁCIÓ kategóriában a Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. „Mintaértékű duális gyakorlati képzőhely kialakítása a Büttner Kft. nagyatádi telephelyén” pályázatot díjazták.

INNOVÁCIÓ kategóriában az elismerést a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum „Webex Board a szakképzésben” pályázata kapta.

 

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2013-ban alapította a Szakképzési Díjat, hogy hozzájáruljon a kiemelkedő projektek és kezdeményezések elismerésével a szakmai képzés színvonalának emeléséhez, társadalmi megbecsüléséhez, és ösztönözze az érintetteket az aktív szerepvállalásban.

A díjra magyarországi vállalatok, szakiskolák, közintézmények, civil és társadalmi szervezetek, magánszemélyek pályázhattak.

 

2014-ben a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Motiváció kategóriában Szakképzési Díjazott lett. Motiváció kategóriában – „A jövőnket építjük” – „A kétkezi szakmák bemutatása és népszerűsítése” pályaorientációs tevékenységével.

 

A Német-Magyar IHK 2013-ban alapította a Szakképzési Díjat. A díj kiegészíti a kamara több, mint két évtizedes, magas színvonalú, gyakorlatorientált szakképzés erősítésére irányuló erőfeszítéseit Magyarországon. Alapját képezi az a meggyőződés, hogy egy korszerű, a vállalatok és az iskolák együttműködésén alapuló szakképzési rendszer egyaránt előnyös a fiatalok, a vállalatok és az egész társadalom számára.

 

A díj célja, hogy kiemelkedő projektek és kezdeményezések méltatásával hozzájáruljon a szakmai képzés színvonalának emeléséhez és a társadalmi megbecsülésének fokozásához. Egyúttal ösztönzi kívánja a vállalatokat, hogy vállaljanak aktív szerepet a szakképzésben. A Szakképzési Díjra pályázhattak magyarországi vállalatok, szakiskolák, közintézmények, civil és társadalmi szervezetek, valamint magánszemélyek. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelemi Kamara a díjat 3 kategóriában hirdette meg és ítélte oda.

Motiváció kategória: e kategóriában azon kezdeményezések kaphatnak díjat, melyek a szakképzés társadalmi elismerésének növelését mozdítják elő, kiemelve a képzési forma hosszú távú előnyeit mind a tanulók, mind a vállalatok, illetve a társadalom szempontjából.

Kooperáció kategória: e kategóriában azon projektek kerülnek megmérettetésre, melyek keretében a szakképzés különböző szereplői példaértékű együttműködést alakítanak ki, javítva ezzel a képzés minőségét és hatékonyságát.

Innováció kategóriában: e kategóriában azok kezdeményezések és megoldások versenyezhetnek, melyek új módszerekkel, eljárásokkal és eszközökkel gazdagítják a szakképzést, hozzájárulva a képzési eredmények javításához.

 

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gratulál valamennyi díjazottnak és elismerő oklevélben részesülő szervezetnek, vállalatnak.

 

Gratulálunk a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának is, a rendhagyó diáknaptár, mint pályaorientációs innováció, avagy a szakképzési marketing szárnypróbálgatásai című innovatív projektjéhez.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elismerő oklevélben részesült. A zsűri értékeléséből: „egyszerű, mégis hatékony megoldás. Rámutat arra, hogy offline dolgoknak is örülünk.”

Mi is volt ez a projekt: a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az általános iskolák 8. osztályos tanulói részére tartott önismeretei és szakmai ismereti foglalkozásait teszi eredményesebbé a „Rendhagyó diáknaptár” – ral. A figyelemfelkeltő, emlékeztető eszköz a továbbtanulási döntéshez vezető úton kalauzolja a tanulókat. A kamara új módszereket keresett szakképzési marketingje megújításához, a diáknaptárral pedig négyszer annyi tanulót érnek el, mint korábban. Az idei tanévben a tanárok számára is készítettek egy „Fali pedagógus naptár” -t, amely ráirányítja az osztályfőnökök, a pályaorientációs referensek figyelmét a pályaválasztási folyamatra és tényezőkre.

 

További információ: Német-Magyar IHK Szakképzési Díj: http://szakkepzesidij.hu/

 

Forrás: MTI/ továbbá FMKIK híranyag