Üdvözöljük a

Számlatömbről számlázóprogramra | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Számlatömbről számlázóprogramra

Szerző: Erdősné Sz. Zsuzsa | 2018. június 15.

Célszerű lesz a számlatömbről áttérni a számlázó programra.  Ha legalább 100 ezer forint az áfa, adatot kell küldeni az adóhatóságnak. Az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel kiállított számlát adnak. 

Július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait az adóhatóság Online Számla Rendszere, melynek kötelező lesz a használata. A csaknem fél éve tartó tesztüzemből még mintegy két hét van hátra a számlázóprogramok fejlesztésére vagy egy adatszolgáltatásra felkészített számlázóprogram beszerzésére. A kötelező adatszolgáltatásra való felkészüléshez minden információ megtalálható a NAV Online Számla aloldalán. Az intézkedés célja a gazdaság további fehérítése az adócsalások visszaszorításával. A részleteket illetően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatóságáról kértünk tájékoztatást. Eszerint július elsejétől minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma minimum 100 ezer forint, adatot kell küldeni a NAV-hoz. Az adatküldést legkönnyebben számlázó program használatával lehet megvalósítani, mert ebben az esetben az adatszolgáltatás gépek közötti kommunikáció keretében megtörténik. Olyan számlázóprogramra van szükség, amely alkalmas arra, hogy az adatokat automatikusan továbbítsa az Online Számlarendszerbe. 

 

Az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel kiállított számlákat, azaz számlatömböt alkalmaznak. Amennyiben ezen a számlán az áfa legalább 100 ezer forint, öt napon belül, ha pedig eléri az 500ezer forintot, a kiállítás utáni napon kell elvégezni az adatszolgáltatást manuális feltöltéssel. Az eddig számlatömböt használó vállalkozásoknak is érdemes megfontolni az áttérést a jóval kevesebb adminisztrációval járó számlázóprogramokra.

 

A NAV ingyenes, egyszerű, gyors és az adatszolgáltatásra is alkalmas számlázó programmal, a hamarosan elérhető Online Számlázóval segíti a vállalkozásokat. A számlaadatok beküldésének feltétele a regisztráció, amelyre a cégek képviselőinek június közepétől nyílik lehetőségük. A felkészüléshez szükséges információkról a NAV ügyfélkapus tárhelyre érkező elektronikus levélben tájékoztatja a vállalkozások törvényes képviselőit. A regisztrációhoz és esetleges további információk eléréséhez célszerű ellenőrizni a tárhelyhez való hozzáférést.