Üdvözöljük a

Theresa May: megállapodás nélkül talán soha nem lesz Brexit | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Theresa May: megállapodás nélkül talán soha nem lesz Brexit

Szerző: Erdősné Sz. Zsuzsa | 2019. március 18.

A brit miniszterelnök szerint az EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő megállapodás elfogadása nélkül Nagy-Britannia talán soha nem lép ki az Európai Unióból.

Az alsóház csütörtökön fogadta el a Brexit elhalasztását célzó kormányzati beterjesztést, amelynek alapján London kezdeményezi az Európai Uniónál a kilépés törvényben rögzített jelenlegi, március 29-i határidejének június 30-áig terjedő meghosszabbítását.  A kormány szerint azonban e viszonylag rövid, meghatározott ideig szóló halasztás akkor reális, ha az alsóház március 20-áig - a jövő heti EU-csúcs kezdete előtti nap végéig - elfogadja a Brexit-megállapodást.

Ebben az esetben a halasztás célja az elfogadott indítvány szerint az, hogy legyen idő a kilépéshez szükséges jogszabálytervezetek törvénybe iktatására.

Theresa May már a csütörtöki szavazás előtt, a halasztási kezdeményezésről szóló indítványt beterjesztő alsóházi felszólalásában figyelmeztette a képviselőket arra, hogy ha a ház továbbra sem támogatja a Brexit-feltételekről szóló egyezséget, - amelyet a törvényhozók kétszer már elutasítottak - akkor a Brexit sokkal hosszabb idejű halasztására lesz szükség.

 Philip Hammond pénzügyminiszter szerint most az sem  bizonyos, hogy az alsóház a jövő héten egyáltalán szavaz a Brexit-megállapodásról. A miniszter a BBC televízió vasárnapi politikai interjúműsorában kijelentette: a kormány csak abban az esetben terjeszti be újból szavazásra a Brexit-megállapodást, ha bízik abban, hogy ezúttal elegendő számú képviselő hajlandó támogatni az egyezményt, "de még nem tartunk itt".

 Hammond kijelentette azt is, hogy "most már fizikailag lehetetlen" Nagy-Britannia kilépése az EU-ból március 29-én.

(Forrás: MTI)