Üdvözöljük a

Új minisztériumhoz került a szakképzés és a felnőttképzés | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új minisztériumhoz került a szakképzés és a felnőttképzés

Szerző: Vathy Szonja | 2018. szeptember 26.

A szakképzés és a felnőttképzés új tárcához, az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz került, mely stratégiai területként tekint a képzési rendszerre.

Erről kérdeztük az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárát, Pölöskei Gábornét.

„A szakképzési és felnőttképzési rendszer innovatív továbbfejlesztése elengedhetetlen annak érdekében, hogy a magyar munkavállalók és vállalkozások a 21. század technológiai kihívásainak nyerteseivé válhassanak. A következő időszak legfontosabb feladata, hogy a magyar szakképzési rendszert keresletvezérelt szempontok szerint alakítsuk át. Tárcánk folyamatosan figyeli a munkaerőpiac felől érkező jelzéseket, és keresi az olyan vállalati együttműködési formákat, amelyek megalapozhatják az oktatási tartalmak folyamatos megújulását és azok gazdasági elvárásokhoz történő alkalmazkodását. A célok eléréséhez olyan vállalati partnerekre van szükség, amelyek képesek a saját képzési kapacitásukat felajánlani. A közös érdekek mentén kialakulhat egy olyan partneri viszony az iskola, a gazdasági szereplő és a diák között, amely a sikeres duális képzési rendszer feltétele.

A gyakorlati alapú képzés olyan szakmai tudással rendelkező fiatalokat bocsát ki a munkaerőpiacra, akik a jelenlegi kedvező gazdasági környezet és ipari növekedés mellett biztos elhelyezkedésre számíthatnak.

A gazdaság, a technológia, valamint a munkaerőpiac gyors változása folyamatosan újabb és újabb feladatok elé állítja a szakképzést és felnőttképzést, amely kihívások hatékony válaszokat, rövid és hosszú távon is működő intézkedéseket kívánnak. A rendszer fejlesztéseinek kialakításában a kormányzat feltétlenül számít a partnerintézmények, a kamarák és vállalatok aktív részvételére.” – nyilatkozta Pölöskei Gáborné, helyettes államtitkár.