Üdvözöljük a

A tanulók kedvezményes étkeztetését érintő változások 2019. január 1-től. | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A tanulók kedvezményes étkeztetését érintő változások 2019. január 1-től.

MKIK által kiadott értesítés alapján, az alábbiakról tájékoztatjuk, hogy a tanulókat megillető egyéb juttatások körét tekintve a kedvezményes étkeztetés Erzsébet utalvánnyal történő biztosítására 2019. január 1-jétől nincs lehetőség.

MKIK által kiadott értesítés alapján, az alábbiakról tájékoztatjuk, hogy a tanulókat megillető egyéb juttatások körét tekintve a kedvezményes étkeztetés Erzsébet utalvánnyal történő biztosítására 2019. január 1-jétől nincs lehetőség.

(Azok a vállalkozások biztosíthatják 2019-ben is Erzsébet utalvánnyal a kedvezményes étkeztetést a tanulók számára, akik előre gondolkodtak és 2018-ban, utalványt vásároltak, kiosztották a tanulók között, vagy az adott összeggel a kártyájukat feltöltötték.)

 

Továbbá a SZÉP kártya sem elfogadható megoldás, mivel azt a Széchenyi Pihenőkártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. Kormányrendelet, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (5) bekezdés d) pontja szerint csak munkáltató adhatja munkavállalónak. A jogszabályok fogalom-meghatározása alapján a képzőcég a tanuló vonatkozásában nem tekinthető munkáltatónak, a tanuló pedig ilyen értelemben nem munkavállaló.

 

A korábbi években az Erzsébet utalvánnyal volt az egyik legelterjedtebb nem pénzbeli juttatási forma a kedvezményes étkeztetés biztosítására, ezért az alábbiakban összefoglaljuk azokat a megoldási javaslatokat, melyet 2019. január 1-jétől alkalmazhat a gazdálkodó szervezet:

 

A személyijövedelemadó-mentes lehetőségek alapján

 

Meleg étkeztetés esetén,

-          egyrészt saját helyszínen megoldva (pld. étterem, munkahelyi étkezde, büfé)

-          másrészt külső szolgáltató igénybevételével, pld. ebédrendelés

Hideg étkeztetés esetén

-          a képzőhelyen működő szolgáltató által (pld. kereskedelem) biztosított hideg étkezés

-          külső szolgáltató igénybevétele: élelmiszer vásárlása

 

Tisztelettel kérjük, hogy a fenti lehetőségek közül az Ön számára ideális megoldást választani szíveskedjen. Javasoljuk, amennyiben állandó helyszínen tevékenykedik a képzőhely, érdemes meleg ételt rendelni, ahol ez nem lehetséges, élelmiszer vásárlással célszerű az étkeztetést megoldani.

 

A kedvezményes étkeztetés készpénzben történő biztosítását nem javasoljuk. Fontos megjegyezni, hogy ha A 4/2002-es OM rendelet szerint meleg vagy hideg élelem formájában biztosítandó kedvezményes étkeztetésnek, mint előírásnak továbbra sem felel meg az, ha ezt a juttatást készpénzben biztosítja a gyakorlati képző. Megjegyzendő az is, hogy ha a gyakorlati képző a tanulónak a tanulószerződésben rögzített pénzbeli tanulói juttatáson felül nyújt készpénzt, az személyijövedelemadó-köteles juttatás, mert az az Szja. tv. szerint „egyéb nem önálló tevékenységből származó adó- és járulékköteles jövedelemnek” minősül, és a tanulónak személyijövedelemadó-bevallási és -fizetési kötelezettsége keletkezik.

Amennyiben további kérdése van, szívesen állunk rendelkezésére.