Üdvözöljük a

A gazdaság igényei alapján rangsorolták a szakmákat | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A gazdaság igényei alapján rangsorolták a szakmákat

Szerző: Vathy Szonja | 2018. április 18.

A fémipari, az építőipari, az egészségügyi, az agrárium és az élelmiszeripar területéről kerülnek ki a hiányszakmák. 

A Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elfogadta a megyei gazdaság igényei alapján a 2019/2020-as tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntési javaslatot.

Ebben az évben az ösztöndíjas szakmák esetében közel kétszeresére nőtt a jelentkezés Fejér megyében. Ez mutatja a diákok, a gazdálkodók és a képzőintézmények szemléletváltozását, illetve azt, hogy azon képzések kerülnek az ösztöndíjjal támogatott körbe, melyekre - a gazdasági igényekre alapozva - a legnagyobb szükség van. A tanulók, ha a vállalkozóknál tanulószerződés formájában vesznek részt a duális gyakorlatorientált képzésben, az elérhető 50 ezer forint ösztöndíj mellé további anyagi és tárgyi juttatásokban is részesülnek.

A bizottság a lehetőségeknek megfelelően huszonöt ösztöndíjjal támogatott hiányszakképesítésre tett javaslatot, melyben a szakiskolai szakképesítés mellett megtalálható hét érettségire épülő és nyolc úgynevezett női szakma is. A szakmák zömében a fémipari, az építőipari, az egészségügyi, az agrárium és az élelmiszeripar területéről kerültek ki.

A 281 OKJ-s szakmából azok lettek a támogatott szakmák közé sorolva, amelyekre magas munkaerő piaci kereslet jelentkezett. Ezen szakmák száma 153. Ezzel szemben a magas munkanélküli adatokat produkáló hivatások, vagy ahol egyáltalán nincs és nem is várható igény a nem támogatott kategóriába kerültek.

A szakgimnáziumi ágazatból - ami 35 darab - korlátozottan támogatott csoportba került harminc, a nem támogatottba öt ágazat.

Az iskolarendszeren kívüli szakképzések, felnőttképzések esetében 612 képzést kellett minősítenie a Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságnak. Ezen kategóriában a támogatott képzések száma 428, a nem támogatott képzések száma 184.

Az MFKB működését az NFA-KA-NGM-3/2017/TK/07 támogatási szerződés biztosítja.