Üdvözöljük a

A szakképzés kérdései mindig aktuálisak | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A szakképzés kérdései mindig aktuálisak

Szerző: Vathy Szonja | 2017. május 10.

Az egyik oldalon forrong a munkaerőpiac a szakemberhiány miatt, a másik oldalon, a vitatott kérdések mellett sikerek születnek a szakképzésben.

Országos jelenség, hogy forrong a munkaerőpiac a szakemberhiány miatt, egyre inkább fókuszba kerül a szakember utánpótlás kérdése, ugyanakkor Fejér megyében – a vitatott kérdések mellett – sikerek is születnek.

A megyei szakképzés megállja a helyét, kiválóságát már többször is bizonyította. FMKIK-nak meghatározó szerepe van a duális képzés erősítésében, a gazdálkodó szervezetek szakképzésben vállalt szerepének növelésében.  

A Fejér megyei autóipari gazdálkodó szervezetek érzik a képzés kérdéseinek súlyát, keresik a megoldást a képzőhelyek kihasználására, a magasabb szintű képzés biztosítására. Gruming László, a Motor Mechanic Autószerviz Kft. tulajdonosának kezdeményezésével és Szabó Zsuzsanna, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökének támogatásával Autóipari Klub alakult, kilenc vállalkozó részvételével. A klub megalakulásának célja, hogy összefogja a megyében tevékenykedő autóipari vállalkozókat, akik a jövőben szakmai segítséget tudnak egymásnak nyújtani a gyakorlati képzés, a tanulók fogadása és szakmát érintő kérdések terén.

 

Gruming Lászlő

"Még csak a második ülésen vagyunk túl, de már kezd kirajzolódni, hogy hol vannak a gyakorlati képzésben a hiányosságok. Annyit már most megállapíthatunk, hogy a szakgimnáziumok bevezetésével a gyakorlati idő lerövidült, holott a gépjármű technikai fejlődése pont a gyakorlati idő meghosszabbítását indokolná.

Sajnos kevés az autószerelő szakmát választó tanulók létszáma is. A munkaerő piacon már a hiányszakmák közé tartozik, ezért saját magunknak kell képezni olyan szakmunkásokat, technikusokat, akik a lehető legrövidebb időn belül képesek önálló munkavégzésre. Ehhez a „Gyakornoki programokon” keresztül némi anyagi segítséget kapunk pályázatok útján. Az ösztöndíjak tekintetében, az ígéretek szerint, szintén javulás várható. A vállalkozások számára vonzóbbá tenni a szakképzést a pénzügyi támogatások növelésével. Kevés olyan szakma van ahol ekkora infrastruktúra és eszközpark igénye van a képzésnek.      

Hegyeket nem fogunk tudni megmozgatni, de amennyiben csak minden második végzős diákunk egészséges önbizalommal áll oda az autó mellé és a javításban sikereket ér el, az lesz a mi sikerünk is.”

 

A klub tagja az Ivanics Kft. is; a cég kirendeltségvezetője, Szmodits Krisztina elmondta, cégük kiemelt figyelmet fordít a tanulók gyakorlati képzésére. 

 

Szmodits Krisztina

Az Ivanics Kft. kiemelt figyelmet fordít a tanulók gyakorlati képzésére. A székesfehérvári telephely fennállása óta több, mint 100 tanuló részére nyújtott gyakorlati-szakmai képzést az autóipar minden területén (autófényező, karosszéria-lakatos, autószerelő, autó elektronikai műszerész, autó technikus). A hosszú évek alatt sok gyakorlati tapasztalat és elméleti tudás halmozódott föl a képző helyeken, amelyeket az Autó Klub keretén belül a tagok megoszthatnak, szakmai segítséget tudnak egymásnak nyújtani a gyakorlati képzés, tanulók fogadása és a szakmát érintő kérdések terén. Az így megvalósuló párbeszéd eredményeképpen a szakmai színvonal és tudás megléte hosszú távon is garantált.

Az Ivanics Kft. mindig igyekezett a tanintézetekkel jó, mindennapos kapcsolatot ápolni.

Tudjuk, hogy a mai korszerű gépjárművek működésének elsajátítása illetve a felmerült problémák megoldása igen komoly elméleti és gyakorlati felkészülést igényel. Megpróbáljuk tanulóinkat úgy felkészíteni, hogy minél hamarabb be tudjanak illeszkedni majd a termelő munkába és képesek legyenek hasznos tagjaivá válni egy munkahelyi kollektívának. A tanulóképzésbe fektetett energia a szakemberhiányra is megoldást kínálhat, egy tanuló gördülékenyen tud munkaerőként belépni ahhoz a vállalkozáshoz, ahol tanuló idejét töltötte. Tudjuk, hogy ma azt a tudást megszerezni, hogy javíthassuk, szervizelhessük ezeket a korszerű autókat, ahhoz az elméleti felkészülésen túl igen hosszú gyakorlati munkára is szükség van. Megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy a jelenlegi szabályozó intézkedéseket betartva keressük azokat az együttműködési lehetőségeket, tapasztalatokat, melyek a jelen körülmények között emelik a tanulók felkészültségét. Az Ivanics Kft. rendelkezik mindazon tárgyi-személyi feltételekkel, amelyek biztosítják a hallgatók magas szintű képzését. Minden segítséget megadunk a többi vállalkozónak az esetleges náluk nem lévő berendezések megismeréséhez, működtetéséhez, üzemeltetéséhez. Az Ivanics Kft. olyan szerencsés helyzetben van, hogy az autós szakma minden területével foglalkozik, így a tanulóink komplex, átfogó módon látják az autóipar működését az értékesítés, a javítás, anyagforgalmazás és a műszaki vizsgáztatás területén is.

Nagyra értékeljük azokat a pozitív változásokat, amelyek anyagilag is érdekeltté teszik a gyakorlati képzésben részt vevő vállalkozókat.

A jövőre nézve az autóipari szakmákban oktatóként dolgozó mesterek számára szakterületenként célszerű lenne továbbképzéseket, módszertani foglalkozásokat szervezni, az Autó Klub keretein belül rendszeresen olyan találkozókat szervezni, ahol lehetőség adódik a nehézségek, problémák együttes megoldására, a tapasztalatok cseréjére és a sikerek megosztására is. Az összefogás hosszabb távon a tanulóképzés javulását, színvonalának emelkedését hozhatja magával.

 

Szabó Zsuzsanna

A magyar gazdaság versenyképességének növelése, a fenntartható gazdasági fejlődés elengedhetetlen feltétele a magas színvonalú szakképzés. Ennek része a gazdaság elvárásainak megfelelően a duális képzés.

A gazdasági kamarának meghatározó szerepe van a duális képzés erősítésében, a gazdálkodó szervezetek szakképzésben vállalt szerepének növelésében és ezáltal a gyakorlati oktatás során az életszerű körülmények közt megszerezhető munkatapasztalat biztosítása.

Gruming László, a Motor Mechanic Autószerviz  Kft. tulajdonosának kezdeményezésére és  a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szolgáltató tagozata elnökének Szabó Zsuzsanna támogatásával  2017. március 22–én megalakult az AUTÓIPARI Klub 9 vállalkozás vezető részvételével.

A klub megalakulásának célja: hogy összefogja a Fejér Megyében tevékenykedő autóipari vállalkozókat, akik a jövőben szakmai segítséget tudnak egymásnak nyújtani a gyakorlati képzés, a tanulók fogadása és szakmát érintő kérdések terén.

A klub fővédnökének a tagok Gruming Lászlót választották.

Az autóipari klubnak két ülése volt, ahol a résztvevők a Székesfehérvári SzC. Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola  és Kollégium szakmai képviselőjével közösen, aktívan vitatták meg az autójavításhoz kapcsolódó szakképesítések oktatási rendszerét, annak a gyakorlatba való  alkalmazását, problémáit.

A résztvevők kivétel nélkül a szakmai gyakorlati képzés színvonalának növelését emelték ki. Fontosnak tartották az együttműködést a gyakorlati oktatás területén a  munkahelyi készségek és kompetenciák javítását a  személyes célok és lehetőségek figyelembevételével.

A klub megalakulása példaértékű, mert megmutatja, hogy hogyan lehet együttműködni úgy a tanulók gyakorlati oktatásában résztvevő vállalkozásoknak, hogy a szakmai gyakorlati ismeretek elsajátítására  kerüljön a hangsúly a szakmák rangjának helyreállítása érdekében.

 

A Szakma Sztár Fesztiválon is sikerek születtek. A Fejér megyei versenyzők közül Takács Eszter (kárpitos) első helyen végzett, Németh Bálint (kárpitos) pedig a második helyet szererezte meg az SZKTV versenyen. Férfiszabó szakmában Kajári József a második, Rót Viktória pedig a harmadik helyen végzett. Ács Bence (erősáramú elektrotechnikus) az OSZTV versenyen végzett első helyen. Mind az öt diák a Székesfehérvári SZC Árpád Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulója.  Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola diákja, Schulcz József asztalos szakmában az ötödik helyet szerezte meg.