Üdvözöljük a

Emelkedett a szakképzési alapnormatíva! | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Emelkedett a szakképzési alapnormatíva!

Szerző: Heiden Andrea | 2017. július 7.

2017. január 1-jétől a gyakorlati képzésért elszámolható alapnormatíva összege 480 000 forint/fő/év-re változott.

Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény módosításáról szóló 2017. évi LXXXVI. törvény 8. §-a 2017. január 1-re visszamenőleges hatállyal léptette életbe a szakképzési alapnormatíva mértékének a változását. A szakképzési alapnormatíva  453 000 Ft/fő/év helyett 480 000 Ft/fő/év mértékre változott, melyet 2017. január 1-től lehet alkalmazni.

Mint az érintett gyakorlati képző gazdálkodó szervezetek előtt ismert, a szakképzésben résztvevők a szakképzési hozzájárulási kötelezettségükkel szemben különböző csökkentő tételeket vehetnek figyelembe, melynek alapja a szakképzési alapnormatíva. 

A jogszabályváltozást követően 2017. július hónapban (júniusra vonatkozóan) a gyakorlati képzők már az új gyakorlati normatíva alapján készíthetik el a havi előlegbevallásukat.

Az alapnormatíva összegének változása befolyásolja a tanulószerződés után elszámolható szakma szerinti és a kiegészítő (oktatói, beruházási és tanműhely-fenntartási) normatívák összegét is. Együttműködési megállapodás alapján végzett gyakorlati képzés után elszámolható összeg középiskolások, illetve felsőoktatásban tanuló hallgatók után szintén változik.

A 2017. év 1-5. hónapra vonatkozó bevallását illetően majd az éves bevallásban lehet korrigálni az alap- és kiegészítő csökkentő tétel összegét.

Az önrevízió ebben az esetben azért nem értelmezhető, mert az 1-5. hónapra vonatkozó bevallásokat az akkor hatályos jogszabályi környezetnek megfelelően készítették el, ezért eleve nem volt még olyan szabályozás (normatíva mérték), amelyhez képest korrekcióra lenne szükség.

A Magyar Közlöny 98. számában jelent meg Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló törvény módosítása, mely 2017. június 29-én lépett hatályba.

Normatíva kalkulátor elérhető a www.tanuloszerzodes.hu weblapon, a rendszer már az új ( 480 000 Ft/fő/év )normatíva összeggel számol.