Üdvözöljük a

Becsengettek az új típusú szakképzési intézményekbe | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Becsengettek az új típusú szakképzési intézményekbe

Szerző: Vathy Szonja | 2016. szeptember 14.

Változnak a szakképzési intézmények: szakgimnáziumokba, szakközépiskolákba és szakiskolákba járnak a diákok 2016. szeptember 1-től.

A szakgimnáziumban a közismereti képzés mellett szakmai elméleti és gyakorlati oktatás folyik majd a 9-12. évfolyamon, ahol a diákok szakmai érettségit tesznek a végén. Amennyiben az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő technikusi képesítést is szeretnének ugyanabból a szakmából, akkor még egy év tanulással azt is megszerezhetik, mellyel könnyebbé válik a felsőoktatási szakirányú továbbtanulás.

A szakközépiskolákban a diákok három év után szakmunkásbizonyítványt szerezhetnek, majd két év felkészülés után érettségizhetnek.

Szakiskolába járnak az idei tanévtől a sajátos nevelési igényű tanulók, akiket szakmai vizsgára készítenek fel és a munkakezdésüket segítik elő.

Változás továbbá, hogy ezentúl 25 éves korig tanulhatnak a diákok nappali rendszerű iskolai oktatási rendszerben, és lehetőség van arra, hogy az első szakképesítést bárki, korra való tekintet nélkül a felnőttoktatás nappali munkarendjében végezze el.

Az állami szakképzési rendszerben két szakképesítést lehet ingyenesen megszerezni, úgy, hogy a másodikat a diák felnőttoktatásban teljesíti.

A duális képzésben tanulók a szakképzési intézményekben sajátítják el a szakmai, elméleti ismereteket, a gyakorlati oktatásuk pedig a gazdálkodó szervezeteknél folyik. Ezúttal versenyképes szaktudást szerezhetnek s a munkaerőpiacon is jobb eséllyel indulhatnak.