Üdvözöljük a

Szakképzési Díjat kapott három magyar szervezet | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakképzési Díjat kapott három magyar szervezet

Szerző: Vathy Szonja | 2016. március 8.

2016. március 3‐án ünnepélyes keretek között hirdették ki a DUIHK 2016. évi Szakképzési Díjnak a győzteseit.

- Kiemelkedő, szakképzéssel kapcsolatos projekteket méltatta a Német‐Magyar Ipari és
Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által alapított Díj.
- A Díjazottak Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, Heinz‐Peter Behr német
nagykövettől és Parragh László kamarai elnöktől vehették át a kitüntetéseket.

 

2016. március 3‐án ünnepélyes keretek között hirdették ki a DUIHK 2016. évi Szakképzési Díjnak
győzteseit. A három díj‐kategóriában a következő vállalatok és szervezetek vehették át a
kitüntetést:
– INNOVÁCIÓ kategóriában: MOBILIS Közhasznú Nonprofit Kft., Győr
– MOTIVÁCIÓ kategóriában: Hauni Hungaria Gépgyártó Kft., Pécs
– KOOPERÁCIÓ kategóriában: Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter, Győr


Különdíjban részesült a Győr‐Moson‐Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Győr.


A Díjátadón Dale A. Martin, a DUIHK elnöke, kiemelte, hogy Magyarországon éppúgy, mint Németországban a magas színvonalú szakképzési rendszer a gazdasági versenyképesség egyik
elemi feltétele. Rámutatott, hogy a kamara legfrissebb felmérése szerint szakemberhiánnyal szembesül egyre több magyarországi vállalat. „Ez hosszabb távon a gazdasági növekedést fékezheti, ezért a Kamara a jövőben is aktívan részt vesz a hazai szakképzési rendszer továbbfejlesztésében”, mondta Martin.

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédében elmondta, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy olyan szakképzési rendszert építsen ki, amely erős hátországot jelent a gazdaság számára. „2015 a szakképzés éve volt Magyarországon, a szakképző intézmények tárca általi átvétele mérföldkőnek számított a rendszer átalakításában. Külön nagyra értékelem azt a kiemelkedő támogatást, amelyet a DUIHK‐tól és tagvállalataitól kapunk, többek között az életre hívott Szakképzési Díj révén is, képzési rendszerünk fejlesztéséhez”, hangsúlyozta. A DUIHK és a magyarországi német nagyvállalatok szerepvállalása a szakképzésben szerinte egyértelmű üzenetet hordoz: azt mutatja, hogy Németország, a magyarországi német vállalatok érdekeltek az együttműködésben, részesei kívánnak lenni a magyar szakképzés fejlesztésének. A jövőbeni terveket illetően a nemzetgazdasági miniszter kijelentette: „Olyan szakképzési rendszert kell kialakítanunk, amely alkalmas arra, hogy a gazdaság igényeinek megfelelő, a munkavállalóknak pedig elhelyezkedési lehetőséget adó szakoktatást valósítson meg.”

 

Dr. Heinz‐Peter Behr, Németországi Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete beszédében emlékeztetett, hogy a duális jellegű szakképzés ma kulcsfontosságú tényező a gazdasági versenyképesség, a társadalmi kiegyensúlyozottság és a magas foglalkoztatottság biztosításában. „Ezért folyamatosan nő az érdeklődés a duális képzés német modellje iránt, pl. Szlovéniában és Szlovákiában is”, állapította meg a nagykövet. Behr szerint a német modell fontos jellemzője és sikerének egyik alapja, hogy a versenyszféra, a kereskedelmi és iparkamarák valamint az állam szoros együttműködésén alapul, mutatott rá Behr. „A közös cselekvés gondolata egyre jobban érvényesül Magyarországon is, amit az idei Szakképzési Díjra pályázó szervezetek összetétele is bizonyítja”, mondta a nagykövet. Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a rendezvényen azt emelte ki, hogy magyar szakképzési rendszer korszerűsítése során nagy mértékben támaszkodtak a németországi tapasztalatokra, és folyamatos, igen szoros az együttműködés a Német‐Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával. Parragh rámutatott, hogy a gazdaságban egyre gyorsuló ütemben elmosódnak a határok a szakképzést és a felsőfokú végzettséget igénylő munkakörök között. „Ezért a jövőben növekvő hangsúlyt kell fektetni a duális jellegű felsőoktatásra is”,
jelentette ki a kamarai elnök.


További információk Szakképzési Díjról: www.szakkepzesidij.hu
Sajtófotók: http://www.ahkungarn.hu/hu/sajtoszoba/sajtofotok/

 

Forrás (szöveg és fotó): www.duihk.hu

 

A háttérinformációk, további tudnivalók az alábbi linkekre kattintva érhetők el:

 

Sajtóközlemény

 

Programfüzet

 

 

A 2014. évi „Szakképzési Díj”-at Motiváció kategóriában a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyerte, kiemelkedő pályaorientációs tevékenysége elismeréséül. Pályamunkája „A jövőnket építjük – A kétkezi szakmák bemutatása és népszerűsítése” motiváció kategóriában nyert, amelyben azon kezdeményezéseket díjazzák, amelyek a szakképzés társadalmi elismerésének növelését mozdítják elő, kiemelve e képzési forma hosszútávú előnyeit mind a tanulók, mind a vállalatok, illetve a társadalom szempontjából.