Üdvözöljük a

Tudjon meg mindent az EuroSkillsről! | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tudjon meg mindent az EuroSkillsről!

Szerző: Vathy Szonja | 2016. december 1.

2016 decemberében Göteborgban zajlott az EuroSkills fiatal szakmunkások európai bajnoksága. Hazánkat 16 fiatal képviselte, közülük hárman Fejér megyei versenyzők.

A göteborgi EuroSkills versenyen 35 szakmában 28 országból mintegy 500 versenyző mérte össze tudását, 16 magyar fiatal 14 szakmában - ápolás, bútorasztalos, épületasztalos, festő, fodrász, hegesztő, informatika, kőműves, mechatronika, pincér, szakács, szépségápoló, villanyszerelő, virágkötő - mérettette meg magát.

 

Fejér megyéből 3 fiatal utazhatott ki Göteborgba: Heiter Szabolcs (villanyszerelő), Stadler Bence (épületasztalos), Liszi Roland (bútorasztalos). Szabolcs a székesfehérvári Óbudai Egyetem hallgatója, míg Bence és Roland szintén a megyeszékhelyen, a Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziumába és Szakközépiskolájában végeztek, itt szereztek érettségit és asztalos végzettséget.

 

A EuroSkills Göteborg 2016-ra Európa 28 országából érkeztek szakképzett fiatalok, hogy eldöntsék, választott szakmájukban ki lesz a kontinens legjobbja. A versenyre Göteborgban, a Svenska Massan kiállítóközpontban kerül sor, ahol az is eldől, kik képviselhetik hazájukat a 2017-ben, Abu Dhabiban megrendezésre kerülő WorldSkills világversenyen.

 

A göteborgi Európa-bajnokság Magyarországnak, mint a következő EuroSkills házigazdájának kiemelten fontos, hiszen 2018-ban Budapesten rendezik a EuroSkills európai versenyeit.

 

A nyitóünnepségen Stefan Löfven, Svédország miniszterelnöke köszöntötte a versenyzőket, és beszédében hangsúlyozta, hogy fiatal kiváló szakmunkásokra egyre inkább szüksége van a világ gazdaságának.

   

 

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzésért felelős alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a göteborgi versenyen szereplő magyar csapat felkészült a versenyre, sokan és sokat dolgoztak azért, hogy a magyar szereplés megfelelő legyen.    

 Az MKIK alelnöke szerint az elmúlt évek sikerei alapján az valószínűsíthető, hogy a magyar csapat Göteborgban is jól szerepel.

 Úgy fogalmazott: "biztos vagyok abban, hogy a magyar csapat az eddigi eredményeihez méltó helyen fejezi be a versenyt a 2016. évi szakmunkások európai bajnokságán".

 A magyar szakképzés fejlesztését minden szakmai verseny segíti, hiszen ezeken a rendezvényeken jelen vannak a világ, és így Európa élvonalába tartozó szakmunkások, láthatóvá válnak a versenyeken a fiatal szakemberek tudásával szembeni nemzetközi elvárások, amelyek beépülnek a hazai szakképzési rendszerbe. "Kiváló teljesítményekkel lehet a magyar családokat meggyőzni arról, hogy szakmát tanulni érdemes, mert eredményeket, sikereket lehet vele elérni" - fogalmazott az MKIK alelnöke.

 A következő EuroSkills versenyt 2018-ban Budapesten rendezik meg.

 A lebonyolítás előkészítésével kapcsolatban Bihall Tamás elmondta, hogy ütemesen, a tervek szerint halad a felkészülés, kiemelte: "2016 az előkészítés éve volt, 2017-ben pedig a célegyenesbe fordulunk, sok operatív feladatot kell a szervezés során végrehajtani. Arra is készülünk, hogy megtaláljuk a magyar gazdaság szempontjából fontos szakmákat is, például az autóipart, ahová versenyzőket és szponzorokat várunk, illetve keresünk" - mondta Bihall Tamás.

 

Hazai versenyzők

  Szakma/versenyszám Versenyző Szakértő
1. Ápolás Varga Tamás György Annamária
2. Bútorasztalos Liszi Roland Fekete Zoltán
3. Épületasztalos Stadler Bence Babanecz Csaba
4. Festő Fata Dávid Vilmos Csáki Csaba
5. Fodrász Szöllősi-Vágó Éva Hajas László
6. Hegesztő Pányi Péter Ifj. Benus Ferenc
7. ICT Team Tóth Bence Csőke János
8. ICT Team Vajgel Viktória Csőke János
9. Kőműves Borsodi Ferenc dr. Vidovszky István
10. Mechatronika Zilahi Krisztián László dr. Jánosi László
11. Mechatronika Balázs Dávid dr. Jánosi László
12. Pincér Török Bettina Kozma Kálmán
13. Szakács Ramocsai Barbara Johanna dr. Sándor Dénes
14. Szépségápoló Beke Barbara Linhart Rita
15. Villanyszerelő Heiter Szabolcs Kummer Zoltán
16. Virágkötő Molnár Zsófia Boros Attila

 

Forrás: mti

Forrás: www.skillshungary.hu