Üdvözöljük a

Válassz Te is hiányszakmát! | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Válassz Te is hiányszakmát!

Szerző: Bors Ágnes | 2016. január 13.

Itt a pályaválasztás és fogalmad sincs, hogy hova tovább? Adunk pár jó tippet, hogy biztos legyen a megélhetésed. Hiányszakmát tanulni megéri, de mi is az és mégis mit kell pontosan csinálni?

A Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság felmérte a megyei gazdaság igényeit, majd ehhez igazította a megye képzéseit.

 

Milyen előnyökkel jár, ha hiányszakmát választasz?

 

Amennyiben hiányszakmát kezdesz tanulni megillet a Szabóky Adolf szakképzési tanulmányi ösztöndíj. Az ösztöndíj mértéke tanulmányi átlagod függvénye, 10-30.000 Ft-ig terjed.

 

A gyakorlati képzésed külső képzőhelyen töltheted, ahol a plusz juttatás mellett valódi munkakörülményekkel is megismerkedhetsz. 

 

 

… és meglehet ebből élni?

 

Ha úgynevezett hiányszakmát tanulsz a fenti kérdést még feltenni sem kell, mivel ezek a szakmák azok, amelyeket folyamatosan keresnek a munkaadók. Ezekben a szakmákban nem okoz nehézséget az elhelyezkedés.

 

Milyen képzések közül választhatsz?

 

A hiány-szakképesítések száma az idei tanévtől húsz.  

 

Mezőgazdasági gépész (Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium; Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Eötvös József Szakképző Iskolájának és Kollégiuma)

 

Dísznövénykertész (Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Eötvös József Szakképző Iskolája és Kollégiuma)

 

Elektromos gép- és készülékszerelő (Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakképző Iskolája és Kollégiuma)

 

Festő mázoló tapétázó (Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Hild József Szakközépiskolája, Szakiskolája és Speciális Szakiskolája; Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolája)

 

Gépgyártástechnológiai technikus (Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolája; Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Gimnáziuma és Szakközépiskolája)

 

Gyakorló ápoló (Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Középiskolája; Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma)

 

Gyakorló mentőápoló (Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Középiskolája)

 

Gyártósori gépbeállító (Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolája és Kollégiuma; Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Eötvös József Szakképző Iskolájának és Kollégiuma)

 

Hegesztő (Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakközép- és Szakiskolája; Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolája és Kollégiuma; Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Eötvös József Szakképző Iskolája és Kollégiuma)

 

Villanyszerelő (Székesfehérvári Szakképzési Centrum Perczel Mór Szakképző Iskolája és Kollégiuma; Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakközép- és Szakiskolája; Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakképző Iskolája és Kollégiuma)

 

Kőműves és hidegburkoló (Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolája; Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Hild József Szakközépiskolája, Szakiskolája és Speciális Szakiskolája; Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény)

 

Szerszámkészítő (Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolája és Kollégiuma)

 

Szociális gondozó és ápoló (Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma; Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Középiskolája)

 

Ipari gépész (Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakközép- és Szakiskolája; Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Eötvös József Szakképző Iskolája és Kollégiuma; Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolája és Kollégiuma; Székesfehérvári Szakképzési Centrum Perczel Mór Szakképző Iskolája és Kollégiuma)

 

Asztalos (Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolája; Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Hild József Szakközépiskolája, Szakiskolája és Speciális Szakiskolája)

 

Húsipari termékgyártó (Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola)

 

Karosszérialakatos (Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakközép- és Szakiskolája; Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolája és Kollégiuma)

 

Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő (Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakközép- és Szakiskolája; Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolája)

 

Laboratóriumi technikus ( Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskolája)

 

Ruhaipari technikus (Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakképző Iskolája és Kollégiuma)

 

 

 NFA-KA-NGM-1-2015/TK/07