Üdvözöljük a

Szülőknek - Pedagógusoknak | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szülőknek - Pedagógusoknak

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenységével, segítséget nyújt minden továbbtanulás előtt álló fiatalnak, szüleiknek és a pedagógusoknak. 

 

Az általános iskola befejezése előtt, a nyolcadik osztályban az egyik legfontosabb feladat a továbbtanulás és a pályaválasztás. A munka világa ettől a korosztálytól még nagyon távol áll. Mégis dönteniük kell, hogy milyen iskolatípusban folytatják tanulmányaikat és milyen pálya, milyen szakma felé fordulnak. Nagy körültekintéssel kell kiválasztani a megfelelő utat, azt a pályát, ami egy sikeres jövőt biztosíthat. A tanulók segítségére a szülők, valamint az iskolákban a pályaválasztási felelősök, osztályfőnökök, segítő tanárok lehetnek, akik a pályaorientációval kapcsolatos információkat személyre szabottan tudják továbbítani feléjük.

 

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs programokon keresztül diákoknak, szülőknek, és pedagógusoknak nyújt segítséget, hogy a tanulók a lehető legjobb döntést hozzák meg továbbtanulásukkal kapcsolatban, amely meghatározza majd a jövőbeni elhelyezkedésüket. Fontosnak tartjuk a pályaorientáció oly mértékű fejlesztését, hogy a pályaválasztás előtt álló általános iskolás tanulók és szüleik minél szélesebb betekintést nyerjenek a szakképzésbe. Legyen lehetőségük kézzel foghatóan megismerkedni a kétkezi szakmákkal, egy-egy gyárral, üzemmel. A kétkezi szakmák bemutatásával, pályaorientációs tevékenységével nyerte el a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Motiváció kategóriában a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2014. évi Szakképzési Díját. Cél, hogy  a tanulók kellő ismerettel rendelkezzenek az egyes szakmákról, a duális szakképzésről, a hiányszakmákról.

 

A tanulók életük fejlődési szakaszainak egyikéből a következő szakaszba tartanak éppen, önismereti, önértékelési problémákkal küzdenek. Sokszor nincsenek tisztában saját képességeikkel.

A sikeres pályaválasztás első feltétele, hogy feltérképezzék saját személyiségüket, képességeiket és érdeklődésüket. A személyes tanácsadás mellett ebben segítséget kaphatnak a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapján található on-line kérdőívek kitöltésével. http://eletpalya.munka.hu/kerdoivek

 

A következő lépés a megfelelő szakma kiválasztása. A szakmák esetében is jellemző a tájékozatlanság. A kamara pályaorientációs tevékenysége során a szakmák megismertetésében interaktív, játékos foglalkozások megtartásával, kihelyezett tanórák formájában, osztályfőnöki órák keretében, vagy nyári táborok programjaként is segítséget tud nyújtani.

A legfontosabb azonban, hogy saját élményeket szerezzen a tanuló, személyesen, testközelből tapasztalhassa meg az egyes szakmák mindennapjait. Ilyen élményekhez juttatjuk az érdeklődő diákokat a pályaválasztási rendezvénysorozatunk keretében üzemlátogatásokontanműhely látogatásokonmesteremberekkel szervezett találkozókon.

A programokkal kapcsolatos tudnivalókat eljuttatjuk az iskoláknak és a honlapunkon is folyamatosan megjelentetjük az éppen aktuális programokat, melyre on-line jelentkezéseket is elfogadunk iskolai csoportoktól és a tanulóktól egyénileg is.

 

 A gyermekek mellett a szülők tájékoztatása is nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon, hiszen a végső döntés meghozatalában, ebben a korban leginkább a szülők segítenek a diákoknak. A szülők számára is lehetőséget biztosítunk az aktuális információk elérésére szülői értekezletek, vagy egyéb tájékoztató fórumok keretében.

 

 A pályaválasztás szerteágazó feladataiban legtermészetesebb partnereinknek a pedagógusokat tekintjük. Hogy munkánkat összehangoltan, a gyermekek igényeire tekintettel végezhessük, a kamara kínálta programokkal kapcsolatos tapasztalatokat, a felmerülő javaslatokat megismerhessük ezért Pályaválasztási Klubot alakítottunk. A Klub tagjait közvetlenül informáljuk az aktuális programjainkról. Nyitott klubként folyamatosan várjuk az érdeklődő és bekapcsolódni szándékozó pedagógusokat.

 

Az egyes foglalkozások, szakmák megismerését, a munkafolyamatokat, munkaeszközöket és a munkavégzés körülményeiről számos tájékoztató anyag érhető el az interneten. 


Hasznos linkek:

http://www.eletpalya.munka.hu/mappak

http://www.nive.hu 

http://www.szakmasztar.hu

http://www.oktatas.hu

 

 

 A osztályfőnöki órák, szülői értekezletek, egyéb tájékoztató rendezvények megszervezésével kapcsolatban forduljon pályaorientációs tanácsadó munkatársunkhoz:

 

Torzsa Erika

palyaorientacio@fmkik.hu

22/510-320